Paradox Jazz Orchestra

(english bio following soon)

De bekende saxofonist/arrangeur Jasper Staps en trompettist Teus Nobel richtten in 2019 een nieuw jazzorkest op. Begin 2020 kregen ze van de Tilburgse jazzclub Paradox alle vrijheid om hun concept live uit te proberen. Dat leidde tot enkele succesvolle try-out concerten. Deze nieuwe big band dankt zijn naam dan ook aan de creatieve thuishaven. Het Paradox Jazz Orchestra (PJO) was geboren.

Pers en publiek zijn lyrisch over het unieke concept van Paradox Jazz Orchestra. Het publiek is live getuige van het proces, voelt de spanning van de korte voorbereidingstijd en de ontlading daarvan tijdens het concerten. De basis van het orkest zijn de sessie-avonden in de Tilburgse jazzclub Paradox. De creatieve thuisbasis, waar het orkest experimenteert en dingen uitprobeert. Tijdens deze avonden is het publiek al vroeg welkom: van de repetitie tot en met het concert.

Het Paradox Jazz Orchestra wil bigbandmuziek een eigentijds platform geven en op die manier het genre – en meer specifiek: het unieke Nederlandse aandeel daarin – op een respectvolle en innovatieve manier presenteren aan zowel de bestaande als aan de nieuwe generatie muziekliefhebbers.

De PJO doet dat op verschillende manieren: het geven van concerten, het uitbrengen van muziek op cd en vinyl, het onder de aandacht brengen van research aan de hand van bijvoorbeeld bladmuziek. Ook educatie staat op de agenda: het orkest wil projecten organiseren voor amateurmusici en -orkesten. Tevens zoekt het orkest graag de samenwerking op met interessante en relevante partners om aandacht te besteden aan het Nederlandse muzikale erfgoed.