De Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht is een negenkoppige band die wordt geroemd als een van de hipste bands in de Nederlandse jazzscene. Negen speelse, maar solide muzikanten combineren hun idee├źn en invloeden tot hedendaagse jazz. Dit jonge collectief schrijft zijn eigen frisse en delicate originals ergens tussen jazz, funk, hiphop en rock. De kleurrijke bezetting van instrumenten wordt optimaal benut, hun muziek bevat sterke grooves uit de hele wereld en intense improvisaties.

De Raad van Toezicht brak in 2016 door met een reeks optredens op grote festivals als Amersfoort Jazz, Jazz in Duketown, Jazz International Rotterdam en het North Sea Jazz Festival. De muziek is samengesteld uit de uiteenlopende invloeden van de leden, van rock tot Afrikaanse muziek, latin en zelfs western. Toch blijven jazz en funk de belangrijkste ingredi├źnten waar de band zijn spontaniteit en aanstekelijk sterke grooves vandaan haalt.

Het album “De Raad” werd in april 2017 uitgebracht, gevolgd door een uitgebreide club- en festivaltournee in Nederland, met optredens op Transition Festival, Paradox, Noorderslag en So What’s Next. Het album en de live shows leverden geweldige recensies op en met regelmaat volgden er optredens bij het Nederlandse radioprogramma NPO Soul & Jazz.
De voortdurende media-aandacht bereikte zijn hoogtepunt toen De Raad van Toezicht werd opgepikt door De Wereld Draait Door, met een overdonderende performance als resultaat. Al snel volgden meer televisie- en radio-optredens, waarmee De Raad aan een heel nieuw Nederlands publiek werd voorgesteld.

In oktober 2018 bracht De Raad het geheel nieuwe album “84” uit, dat met lovende kritieken van zowel het publiek als critici werd ontvangen. De zeer succesvolle release tournee omvat de mooiste podia van Nederland zoals het Bimhuis, LantarenVenster, Philharmonie en Luxor Live. Met een brutale sound, een levendige mix van sterke composities en een nieuwe all-star line-up, bewijst De Raad een live sensatie te zijn in de wereld van jazz en pop!